Het is de vijfde keer dat ik een blog schrijf aan het einde van het jaar en dat voelt best bijzonder. Het einde van het kalenderjaar is in zicht. Sinterklaas heeft plaats gemaakt voor de Kerstman en de kerstbomen worden in huis weer opgetuigd. Een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Stichting Roemeense Paarden in Nood heeft in het afgelopen jaar veel paarden en hun eigenaren geholpen maar we hebben het financieel nog steeds niet gemakkelijk. We knopen de eindjes aan elkaar om doelen te kunnen bereiken. Ons project in Ganeasa is draaiende gehouden door hoefsmid Gheorghita Dragoi en dierenarts Oana Radu. In Oost-Roemenië heeft hoefsmid Sandu Coman de arme boeren geholpen door hun paarden te bekappen en te beslaan. Wij kijken tevreden terug op onze bezoeken aan de gemeente Magurele maar we hebben nog geen geschikte hoefsmid gevonden die het project kan overnemen. We zullen opnieuw op zoek moeten gaan naar een goede hoefsmid om de voortgang in project Magurele te waarborgen.


Helaas is project Murgeni nog niet van start gegaan, omdat voldoende financiële middelen ontbreken. De 1000 paarden in deze omgeving hebben onze steun hard nodig, daarom is de hulp van nieuwe sponsoren en donateurs noodzakelijk om deze dieren en hun eigenaren te helpen. Alle voorbereidingen zijn getroffen; zodra wij voldoende geld hebben ingezameld, zullen wij naar Murgeni afreizen met een veterinair team. Hoefsmid Sandu Coman en zijn zoon, kunnen ons assisteren in dit project.

Komend voorjaar organiseren wij een informatiebijeenkomst/workshop in Boekarest. Op deze manier hopen we potentiële hoefsmeden te vinden die aan onze projecten kunnen deelnemen. We gaan actief verder zoeken naar meer sponsoren en donateurs in Nederland en Roemenië om fondsen te werven voor project Murgeni. Het is mijn vurige wens om daar in 2015 te kunnen starten.

Actief lobbyen in Brussel om de opleiding hoefsmid in Roemenië van de grond te krijgen, met Europese subsidie, is een andere grote wens van onze stichting. Ook zullen we volgend jaar ons virtuele adoptieproject verder uitbouwen.

Ik hoop van harte dat u de Roemeense werkpaarden een warm hart zult blijven toedragen en dat wij ook in 2015 op uw steun mogen rekenen!

Namens het bestuur van Stichting Roemeense Paarden in Nood, wens ik u prettige feestdagen toe met een mooi uiteinde en een goed begin van het jaar 2015.

 

Crăciun Fericit şi la mulţi Ani!

Stichting Roemeense Paarden in Nood

Miryam Leenaars, voorzitter

Related Posts