Samen met de Roemeense dierbeschermingsorganisatie GIA is de stichting Roemeense Paarden in Nood een veterinair hulpproject gestart in de gemeente Gǎneasa ten oosten van Boekarest.

cameraploeg

Dit project biedt gratis diergeneeskundige hulp en hoefverzorging aan werkpaarden in 6 dorpen rondom Boekarest. Het Nederlandse team, bestaande uit een paardendierenarts en enkele hoefsmeden.

We zijn daarnaast bezig om alle werkpaarden uit het project te voorzien van winterdekens, zodat zij de strenge Roemeense winters beter kunnen doorstaan. Ook worden halsters en touwen uitgedeeld, die de geïmproviseerde exemplaren kunnen vervangen. Dit project is regelmatig in nieuwsuitzendingen van de Roemeense nationale televisie te zien geweest.

Na zeven bezoeken is dit project overgenomen door Roemeense hoefsmid Gheorghita Drǎgoi. Hij krijgt van onze stichting alle materialen geleverd en een vergoeding per beslagen paard. Daar waar nodig wordt hij geholpen door dierenarts Oana Radu. Zij behandelt niet alleen paarden maar draagt ook kennis over aan Roemeense collega’s. Er worden flyers uitgedeeld aan de paardeneigenaren met tips voor een goede verzorging van een paard. Een gezond paard kan immers beter werken! Omdat sommige zigeuners niet kunnen lezen, wordt er ook met plaatjes gewerkt.

kinderen_lezen_flyerspraktijkles

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en telt 2,6 miljoen inwoners. Naar schatting zijn er zo’n 200 zwerfpaarden per jaar rondom de hoofdstad aanwezig. In de omliggende dorpen zijn veel werkpaarden te vinden, die hulp van een dierenarts en/of hoefsmid nodig hebben. Net zoals op andere plaatsen in Roemenië, worden ook rondom Boekarest werkpaarden bij het aanbreken van het winterseizoen aan hun lot overgelaten. Deze paarden vermageren sterk gedurende de vaak strenge winters en sommige dieren sterven. De paarden die de winter wel overleven, worden door de eigenaren in het voorjaar weer opgehaald en beginnen verzwakt aan een nieuw seizoen vol arbeid.

In Boekarest is een zwerfpaardenopvangcentrum gevestigd. Sinds kort is dit centrum gelegaliseerd. De gemeente stelt de grond en een verzorger ter beschikking, de rest wordt gefinancierd door particuliere Roemeense donateurs.