Samen met de Roemeense dierbeschermingsorganisatie Red Panda (voorheen GIA) is stichting Roemeense Paarden in Nood een veterinair hulpproject gestart in de gemeente Magurele ten zuiden van Boekarest.

  

Deze gemeente bestaat uit vijf dorpen waar nog veel zigeuners wonen die werken met paard en wagen. In maart 2013 bezoekt ons Nederlandse team de locatie, in juni en augustus helpen onze Roemeense vrijwilligers de paarden en in oktober is ons Nederlandse team wederom aanwezig. Het team bestaat uit twee Roemeense paardendierenartsen, twee Nederlandse en twee Roemeense hoefsmeden.

  

Er worden flyers uitgedeeld aan de paardeneigenaren met tips voor een goede verzorging van een paard. We reiken daarnaast winterdekens uit aan alle werkpaarden tegen het strenge Roemeense winterweer. Ook worden halsters en touwen verspreid, die de versleten exemplaren kunnen vervangen. De smeden en dierenartsen behandelen de paarden maar dragen ook kennis over aan Roemeense collega’s. We hebben nog niet voldoende expertise opgebouwd in de dorpen om het project te kunnen overdragen aan Roemenen.

We zullen in 2015 en 2016 opnieuw moeten investeren in educatie om een of twee hoefsmeden opgeleid te krijgen in deze regio.