Algemene informatie
De meeste zigeuners wonen in aparte delen van steden en dorpen. 80% van de Roma in Roemenië leeft onder de armoedegrens (voor Roemenië is dat minder dan ± € 3,- per dag). Als de kinderen naar school gaan, ontvangen ze van de staat € 25,- per maand per kind. De paarden van de zigeuners die wij helpen leven vaak in erbarmelijke omstandigheden. Vieze stalletjes, lage plafonds (de paarden kunnen alleen met gebogen hoofd staan, weinig en/of slechte voeding). Soms komen we ook nederzettingen tegen. Vorig jaar troffen we er een aan bij de Bulgaarse grens. In een Afrikaanse sloppenwijk zijn we daar op voorbereid maar in de Europese Unie? Het choqueert ons nog steeds. In de dorpen zijn de mensen over het algemeen meer zelfvoorzienend. De vrouwen hebben moestuintjes en de kleine winkeltjes zijn veel goedkoper dan de supermarkten in de steden. Oude mensen krijgen van de overheid slechts € 80,- in de maand om van te leven. Zonder hulp van familie betekent dit leven in schrijnende armoede.

Murgeni, Oost-Roemenië
Het zigeunerstadje Murgeni ligt in het district Vaslui dichtbij de Moldavische grens. Bulgarije wordt genoemd als het armste land maar dit gedeelte van Roemenië is het armste gebied van de Europese Unie. Veel mensen wonen hier nog in bittere armoede. Afgezien van de straat waar een paar winkels, de apotheek en het gemeentehuis aan gevestigd zijn, hebben veel mensen geen elektriciteit, geen gas en geen stromend water. De afgelopen 11 jaar dat wij in Roemenië werkzaam zijn, is er voor de zigeuners weinig veranderd. De infrastructuur in de dorpen is verbeterd maar waar de zigeuners wonen, tref je alleen maar zandpaden aan. Idyllisch in de zomer maar een hel wanneer het nat en koud wordt in het najaar (we zien paardeneigenaren die in november nog op plastic slippers naar het project komen).

Paardenvoer
Buiten de bebouwde kom kunnen de paarden illegaal gras eten. In Roemenië vinden we op het platteland nog nauwelijks hekwerk en de weilanden liggen er verlaten bij. Vaak treffen we paardeneigenaren die hun paard aan een stick vastzetten om een paar uur te kunnen eten. De arme zigeuners hebben geen geld voor hooi. Een gezin met 4 tot 8 kinderen heeft nauwelijks voldoende eten waardoor het paard niet altijd past in de dagelijkse begroting. Het paard krijgt dan de schachten van mais te eten waar nauwelijks voedingstoffen inzitten. Gelukkig zijn er ook al eigenaren die het allemaal wel net kunnen behappen met de financiën; het paard ziet er direct beter uit.

Werk
In de zomer werken veel mensen op het land met paard en wagen. De rest van het jaar halen ze oud ijzer en plastic flesjes op en ze verzamelen ander afval. Een enkele geluksvogel werkt in een fabriek of kan klusjes doen voor de gemeente.

Adopteer virtueel een Roemeens werkpaard!
Op dit moment kun je voor virtuele adoptie kiezen uit 11 paarden die werken in Magurele. Wij voegen er in de komende periode nog tientallen aan toe uit Murgeni. Deze paarden zijn geselecteerd, omdat zij, zoals de meeste Roemeense werkpaarden, steun nodig hebben. Selecteer jouw favoriete paard door te scrollen door de onderstaande foto’s. Tijdens de werkbezoeken gaan wij bij de paarden langs en houden nauwkeurig hun voortgang bij.

Voor €2,50 kunt u al een Roemeens paard adopteren!*

Hoe werkt dit precies?
Door €2,50 te doneren aan onze stichting steun je het door jouw gekozen paard, maar ook de andere werkpaarden in onze projecten. Zodra je het bedrag hebt overgemaakt naar SRPiN, krijgt je binnen 24 uur een ontvangstbevestiging.
Klik op onderstaande knop om jouw favoriete paard virtueel te adopteren.
Je kunt deze dieren nu direct helpen door hen virtueel eenmalig of maandelijks te adopteren.
Namens de eigenaren en hun werkpaarden willen wij jullie alvast heel hartelijk bedanken!

Murgeni

Eigenaar: Dimanche Ionel
Paard: Denisa
Eigenaar: Usurela Adita
Paard: Castania
Eigenaar: Fani Vezeteu
Paard: Roaiba
Eigenaar: Eusebi Stefan
Paard: Corina
Eigenaar: Samoila Victor
Paard: Roibu
Eigenaar: Siminoc Nelu
Paard: Doina
Eigenaar: Dimachi Andrei
Paard: Madelin
Eigenaar: Manuel Costică
Paard: Prințesa
Eigenaar: Venstinian Avram
Paard: Sura
Eigenaar: Florea Daniel
Paard: Printu
Eigenaar: Lăcătuş Iulian
Paard: Dorina
Eigenaar: Constatin Tăndărică
Paard: Jimi
Eigenaar: Gigel Costică
Paard: Breaza
Eigenaar: Fărcaş Marius
Paard: Madeline
Eigenaar: Mamai Moise
Paard: Dorca
Eigenaar: Sandu Grigore
Paard: Dorel
Eigenaar: Goia Alec
Paard: Breaza
Eigenaar: Florin Cobzaru
Paard: Bela
Eigenaar: Sandu Siminoc
Paard: Mircea
Eigenaar: Abel Mondialu
Paard: Ardeleanca
Eigenaar: Adrei Ghermanescu
Paard: Narcisa
Eigenaar: Samoila Daniel
Paard: Piticu
Eigenaar: Pedra Ion
Paard: Breaza
Eigenaar: Petcu Ilie
Paard: Doina

 

Project Magurele is gesloten. Deze omgeving wordt momenteel toegevoegd aan de regio Boekarest en geholpen door de gemeente met Europese subsidies. Indien u/jij een paard ondersteunde uit deze regio, kunt u (jo)uw bijdrage, indien gewenst, overzetten naar de provincie Vaslui in Oost-Roemenië. Ook daar worden eigenaren en hun paarden door ons geholpen met hoefverzorging, medische noodhulp, warme dekens en een voerprogramma. Steun blijft daar voorlopig hard nodig! Stuur voor meer informatie een pb via onze facebookpagina of een mail aan: info@roemeensepaardeninnood.nl

*Het geld dat u overmaakt komt ten goede van alle Roemeense werkpaarden en zal gebruikt worden voor alle paarden die onze steun nodig hebben. Hogere bedragen zijn meer dan welkom!