Zigeuner Caru Florin woont in het gehucht Vârteju behorende bij de gemeente Mặgurele. Dagelijks is hij met zijn paard Gina onderweg om oud ijzer op te halen en te verkopen. Zo verdient hij de kost voor zijn vrouw en zes kinderen. Hij woont in een klein huisje aan de rand van Vârteju in een zigeuner ‘enclave’. Caru Florin behoort tot de eigenaren die hun dier, ondanks de armoede, goed willen verzorgen.

Wat kunt u vertellen over uw paard?
Ik heb deze merrie nu 2 jaar. Ze is braaf en brengt me overal waar ik zijn moet. Tijdens het werk is ze heel rustig. Ik ben heel blij met haar.

Wat voor werk doet u?
Ik haal oud ijzer op langs de deur en breng dit naar een verzamelplaats. Verder werk ik soms in de papierfabriek.

Bent u tevreden met onze Nederlandse hulp?
U bent een geschenk uit de hemel. Meestal ga ik één keer per jaar naar de hoefsmid. Meer geld heb ik niet. De Nederlandse hoefijzers met de blokjes gaan lang mee. Ik kijk uit naar jullie volgende bezoek dit voorjaar. Gina heeft dan zeker nieuwe ijzers nodig.

Heeft u zelf iets geleerd tijdens de projectweken vorig jaar?
Wij geven Gina meer water in de zomer en ook meer maishulzen in de winter. In het voorjaar en in de zomer gaan mijn vrouw, mijn oudste zoon en ik vaak een paar uur op een weiland zitten zodat het paard kan eten. We hebben ook de stal iets hoger gemaakt en gaten gezaagd voor frisse lucht.

Komt u dit voorjaar opnieuw naar de voorlichtingsbijeenkomst op het werkveld?
Als ik niet hoef te werken, kom ik zeker. Ik wil graag meer leren om mijn paard beter te leren verzorgen.

U bent een goed voorbeeld voor andere paardeneigenaren in Vârteju!
Daar ben ik trots op. Ik zeg tegen al mijn buren dat ze dit voorjaar naar jullie toe moeten komen in Mặgurele.

blog_winter2014

Related Posts