Je kent dat wel. Je hebt al de hele dag dat rare gevoel dat je iets bent vergeten. De vuilnisbak niet buitengezet? Afspraak bij de kapper vergeten? Nee, het is groter, onoverkomelijker. En dan heel langzaam, borrelt er iets op vanuit de catacomben van je geheugen. Je ziet het opeens in grote neonletters voor je; paniek, maagpijn, angstzweet….Ik ben vergeten een auto te huren voor onze volgende reis in oktober. Dure huurprijzen en ruzie met de penningmeester spoken door mijn hoofd. Sales is mijn vak maar hoe ga ik dit verkopen? Snel open ik de websites van de internationale autoverhuurders. Ik zie een mooi aanbod voor een ruime auto. Er zit geen addertje onder het gras en ik kan voor een goede prijs een auto reserveren. Vaak maak ik gebruik van een vroegboek korting en nu heb ik geluk met een last minute reductie…Poeh, dat scheelt weer veel discussie.

Volgende maand reizen we opnieuw naar Oost-Roemenië. Hoefsmeden Bart Buurkes en Kees Ablas zullen het project afsluiten met een intensieve praktijktraining. Roemeense hoefsmid Sandu zal het project continueren met onze steun uit Nederland.


blog september_1


Volgend jaar willen we graag starten met een nieuw project in Magurele, Zuid Roemenië. In mijn vorige blogs werd de gemeente Tặnganu nog genoemd maar daar is onze contactpersoon vermoord. Ja, u leest het goed. Interne ruzies in de dorpen hebben tot deze liquidatie geleid. Onze Roemeense vrijwilligers zien het niet zitten om in deze gemeente aan het werk te gaan. Omdat we de mensen en de paarden in Tặnganu niet willen teleurstellen, hebben we hoefsmid Gheorghita Drặgoi bereid gevonden om ook de viervoeters uit deze dorpen te behandelen.

De gemeente Magurele betaat uit 5 dorpen en is erg arm. De diepe armoede van de Roma blijft een immens maatschappelijk probleem, dat niet eenvoudig op te lossen is. De discriminatie is een zeer diepgeworteld en breed geaccepteerd gedragspatroon. Veel Roemenen bezien de in hun ogen minderwaardige Roma met uiterste minachting. Wat evenmin helpt is dat de Roemeense overheid volstrekt niet controleert of Romakinderen naar school gaan. Ook op het gebied van volkshuisvesting voor zigeuners bestaat geen beleid. Natuurlijk zijn de Roma niet alleen maar slachtoffers zonder enige persoonlijke verantwoordelijkheid, maar veel Roemenen gaan te gemakkelijk voorbij aan de structurele kansloosheid die het leven van veel Roma overheerst. Roma zijn niet alleen non-conformist, arm of crimineel maar ik heb ze ook leren kennen als bevlogen muzikanten, artistiekelingen en betrokken dorpsbewoners.

Voor Magurele zijn we bezig met fondsenwerving. Voor kleine stichtingen, zoals SRPiN, is het moeilijk om geld te krijgen uit de grote goededoelenpotten. Er lopen momenteel een heleboel aanvragen en we hebben goede hoop dat het bestuur van één van deze fondsen zich het lot van de Roemeense werkpaarden aantrekt.


blog september_2


Ken jij een bedrijf of iemand die ons financieel zou willen helpen, laat het ons weten!

Miryam


 

Related Posts