Dieren zijn in onze samenleving van ondergeschikt belang. Alleen nieuws over mensen staat op de voorgrond. Je zou kunnen denken dat de mens belangrijker is dan het dier. Waarom de mens veronderstelt dat hij heerst over het dier, weet ik niet. Lees het ontluisterende boek van Jonathan Safran Foer. Het gaat over het eten van dieren, over de relaties tussen mensen en dieren, over industrieel fokken, vangen en doodmaken van dieren. Het is een indringend boek over dieren en het lijden dat hun door mensen wordt aangedaan. Het gaat over de ontaarding van menselijk gedrag, over milieu- en klimaatpolitiek en over vegetarisme.

Het klinkt als een loodzwaar boek om te lezen maar het is geschreven met een lichte ondertoon. Niet om te suggereren dat het allemaal wel meevalt maar om het leesbaar te houden en de lezer niet voortijdig af te laten haken. Een boek om langer over na te denken en op zijn minst blijvend onrustig van te worden. Kost voor iedere omnivoor!

blog_oktober_1

De miljoenen straathonden van Roemenië staan wel in de schijnwerpers en zijn opeens wereldnieuws. Niet omdat ze een onderdeel van de Roemeense samenleving zijn maar omdat ze massaal moeten worden gedood. Om de zwerfdierenproblematiek op te lossen, stemde het Roemeense parlement in met een wet die het mogelijk maakt zwerfhonden te vangen en na veertien dagen af te maken.

Waarom zijn er in Roemenië eigenlijk zoveel zwerfhonden? Boerderijen en agrarische gebieden werden ten tijden van dictator Ceaușescu onteigend en gesloopt. Burgers werden gedwongen naar flats te verhuizen. Hierdoor konden zij hun dieren niet meenemen en lieten zij deze op straat achter. Ceaușescu liet hele wijken slopen in de grotere steden en er ontstonden gebieden ‘niemandsland’; ideaal voor zwerfhonden om te leven en zich naar hartenlust voort te planten. Ook anno 2013 worden er honden op straat gedumpt. Ze zijn niet gecastreerd of gesteriliseerd en het vervolg laat zich raden.

blog_oktober_2blog_oktober_3

 

Marianne Thieme van de PvdD sprak twee keer met de ambassadeur van Roemenië over de massale dood van zwerfhonden die momenteel plaatsvindt in Roemenië. De Partij voor de Dieren pleit voor een einde aan dit wrede, ineffectieve beleid. Een bewezen effectieve methode voor beheersing van zwerfdierenpopulaties is de dieren te vangen, te neutraliseren en vervolgens terug te plaatsen. De Partij voor de Dieren dringt er bij de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken op aan dat zij het doden van de honden ter discussie stellen in Roemenië bij hun ambtsgenoten van het Roemeense ministerie van Landbouw.

Enkele honden hebben geluk en worden opgevangen bij gastgezinnen in West-Europa maar de overige 3 miljoen honden zullen de komende periode bruut worden uitgeroeid.

blog_oktober_5blog_oktober_4

Waar je ook bent in Roemenië, je hoort altijd een paar blaffende honden op de achtergrond. Het geluid is al tientallen jaren samengesmolten met het land. Binnenkort is het oorverdovend stil.

Miryam

Related Posts