Dierenleed is van alle tijden en komt overal ter wereld voor. Ik word in Roemenië regelmatig getroffen door gebeurtenissen die eigenlijk niet met een pen te beschrijven zijn. Tijdens elk bezoek zie ik magere en kreupele paarden die voor de kar met zware lasten over de straten sjokken. Niemand zegt er iets van. Toen ik afgelopen voorjaar in een buitenwijk van Boekarest was, viel een paard uitgeput op de straat neer. Er stonden tientallen Roemenen omheen om de zigeuner op de bok uit te schelden en hem te vertellen dat hij er ‘voer in had moeten stoppen’. Ook de politie was van de partij om de paardeneigenaar eens even flink de waarheid te vertellen en op de bon te slingeren. Een farce natuurlijk want de man in kwestie heeft geen geld en woont in een krot zonder huisnummer. Waar komt die onverschilligheid vandaan? Ik heb er het afgelopen jaar veel over geschreven maar één ding staat vast; apathie is in geen enkele context een deugd.

blog 33

 Stichting Roemeense Paarden in Nood heeft, ondanks de crisis, in 2012 weer veel paarden en hun eigenaren geholpen. Ik hoop van harte dat u de Roemeense werkpaarden een warm hart zult blijven toedragen en dat wij ook in het nieuwe jaar op uw steun mogen rekenen!

 

Namens het bestuur van Stichting Roemeense Paarden in Nood, wens ik u hele prettige feestdagen toe met een gezellig uiteinde en een fantastisch nieuw begin van het jaar 2013.

 

Crăciun Fericit şi la mulţi Ani!

 

Miryam Leenaars, voorzitter

                                                                          blog 33.1

Related Posts