Het paard is door de eeuwen heen voor allerlei doeleinden gebruikt en zeer waardevol geweest voor de mens maar of het paard daar zelf mee gediend was, hoeven we ons niet af te vragen. Tienduizend jaar geleden was het paard een belangrijke voedselbron. Pas rond 6000 voor Christus begon de mens met het domesticeren van het paard. De Mongolen waren waarschijnlijk de eersten die er in slaagden het paard tam te krijgen. Het bijgeloof en geloof van de mens beïnvloedde het lot van het paard in grote mate.

Hieronder enkele jaartallen:

1100 Het paard heeft vreselijke stukken metaal in zijn mond en wordt met scherpe sporen bewerkt. Deze martelwerktuigen zijn nog terug te vinden in musea.

blog 35.1

1535 Een paard dat weigert, wordt gezien als de duivel. Het paard wordt eerst door een menigte in elkaar geslagen en in de brand gestoken. Het schreeuwen van het dier wordt gezien als het uitdrijven van de duivel.

35.2 400x282

1799 Tijdens de oorlogen van Napoleon worden veel paarden aan hun lot overlaten, verwaarloosd en sterven van de honger.

35.3 400x268

1856 Tijdens de barre weersomstandigheden in de Krimoorlog sterven duizenden paarden van de honger. Er is niet gedacht aan voldoende hooi voor de lange wintermaanden.

35.4

1914 In deze loopgravenoorlog werden paarden ingezet voor het brengen van zware munitie en wapens. Deze paarden hadden het slecht. Ze gingen dood door uitputting of moesten dwars door granaatvuur heen naar de linies.

35.5 400x332

2000 Nederland. Helaas zijn er meer mensen met paarden dan paardenmensen. In mijn vijf jaar als vrijwillig inspecteur van de Dierenbescherming in Apeldoorn, heb ik veel paardenleed gezien. Ook in Nederland is er nog genoeg werk aan de winkel m.b.t. voorlichting voor een beter paardenwelzijn.

35.6

2013 Roemenië. Schrale en magere paarden trekken iedere dag zware karren en worden stelselmatig met de zweep bewerkt als het niet snel genoeg gaat. In het winterseizoen worden ze losgelaten en aan hun lot overgelaten.

35.6 400x300

Wat is er eigenlijk veranderd in de laatste 1000 jaar? Het leed verlegd zich van het ene naar het andere werelddeel maar verder blijft het behoorlijk tobben met de relatie mens/paard. Een ding staat wel vast; zonder het paard had de wereld er nu heel anders uitgezien.

Miryam

 

Related Posts