Als je Roemenië zoals ik vaak bezoekt, kom je steeds meer in aanraking met de Roemeense gewoonten. Zo horen de zonnebloempit eters in het straatbeeld thuis en kan het spuwen van de schilletjes als nationale sport gezien worden. Zigeuners die op ons werkveld staan te wachten, spugen de schillen pal voor onze voeten op de grond. Ik las deze week dat de stad Giurgiu in Zuid-Roemenië, als eerste plaats in het Oost-Europese land boetes gaat uitdelen aan mensen die schillen van zonnepitten op straat uitspuwen. Volgens de gemeente, die ruim 70.000 inwoners telt, veroorzaken de zonnebloempitspuwers een ernstige vervuiling van de parken in de stad. Veel inwoners hebben al bezwaar aangetekend tegen het plan omdat de boetes ongekend hoog zijn. Giurgiu hoopt dat veel andere gemeenten het voorbeeld zullen volgen.

blog_juni_1

Zigeunervrouwen dragen kleurrijke kleding uit hun eigen landstreek. Vooral op het platteland lopen de vrouwen, op enkele uitzonderingen na, in klederdracht. In enkele gebieden van Roemenië leven de mensen zo geïsoleerd dat ze zich er niet van bewust zijn dat ze in klederdracht rondlopen. Hoewel de westerse mode snel terrein wint bij jongeren, zijn er nog genoeg dorpjes waar streekkleding een essentieel onderdeel van de cultuur uitmaakt.

blog_juni_2

Roemenen zijn erg gastvrij. Tijdens een van onze reizen werden wij spontaan uitgenodigd bij wildvreemde mensen. Kaas, salades, brood, vlees, fruit, bier, wijn en fris staan in een handomdraai op tafel. Pas toen onze kaken op en neer gingen, was de gastvrouw tevreden. Veel Roemenen op het platteland, stoken zelf ţuică uit pruimen of appels. Het sterke goedje bevat ongeveer 45% alcohol. Het is zaak om na een of twee glaasjes de hand op het glas te leggen want anders wordt het direct weer bijgevuld.

 

Meer Roemeense gebruiken in de blog van juli.
Miryam

 

Related Posts