Zijn nieuwste boek “Waarom is Roemenië anders” schreef Lucian Boia naar aanleiding van de politieke gebeurtenissen in zijn land. Volgens Boia krijgen wij in het Westen het idee dat Roemenië defect is. De belangrijkste conclusie van Boia is dat het huidige politieke klimaat wordt beïnvloed door gebeurtenissen in het verleden (Boia is onder andere bekend geworden door zijn analyses over het communisme). De problemen in Roemenië lijken in hoge mate op die van Griekenland; een land dat ruim 25 jaar eerder tot de EU toetrad. Het is vaak onduidelijk waar onkunde ophoudt en onwil begint, maar het resultaat spreekt boekdelen. Publiek geld wordt verkwanseld en verspild. Net als in Griekenland maken politieke partijen in Roemenië van hoog tot laag de dienst uit, wat tot vriendjespolitiek en willekeur leidt. Het doel van bestedingen is vaak onduidelijk en gedegen controle en planning ontbreken. Op ministeries en bij gemeenten zitten tal van mensen zonder kwalificaties, maar met de juiste politieke connecties.

blog feb.1

 Met dit grimmige politieke klimaat in ons achterhoofd, heeft onze stichting de stoute schoenen aangetrokken en een subsidie-aanvraag ingediend in Brussel voor de opleiding tot hoefsmid. Het aanvragen van een dergelijke subsidie is geen sinecure. Vrijwilliger Tanja Schriedijk heeft zich in de ingewikkelde materie verdiept. Het programma Leven Lang Leren heeft als doel de beroepsopleiding in de Europese Unie te bevorderen. Als we de subsidie toegekend krijgen, is het de vraag of wij de juiste politieke connecties hebben om het geld goed besteed te krijgen in Roemenië. Dat is echter van latere zorg.

blog feb.2

Terwijl de andere projecten doorlopen met ‘onze’ Roemeense hoefsmeden, zijn wij druk bezig om alle voorbereidingen te treffen voor ons nieuwe project in Magurele, Zuid-Roemenië. Dierenartsen Oana Radu en Alex Jitaru zullen tijdens ons eerste bezoek in maart alle paarden een medische check-up geven. Daarnaast worden de paarden ontwormd en zullen we zoveel mogelijk gebitten vijlen. De hoefsmeden Jacco van Doorn, Gerti Klasens en Gheorghe Drặgoi gaan educatie geven aan toekomstige hoefsmeden en eigenaren. Ook zullen zij paarden bekappen en beslaan die hun hulp hard nodig hebben.

blog feb.3

De inschrijvingen voor de ‘cursus’ hoefsmid van Stichting Roemeense Paarden in Nood zijn in volle gang. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij het gemeentehuis in Magurele. De lijst telt al vier deelnemers maar we temperen ons enthousiasme. De praktijk leert dat zij op het moment suprême niet allemaal aanwezig zullen zijn. In de hoop dat zij het project in de toekomst draaiende kunnen houden, zijn wij met twee goede kandidaten heel tevreden.

To be continued…

Miryam

Related Posts