Het dierenleed in Roemenië is niet weg te denken uit het straatbeeld. Enorme hoeveelheden zwerfhonden die vaak gewond en ziek moeten zien te overleven, mishandeld worden of alleen een langzame dood sterven. Als zij in de handen van de hondenvangers vallen, sterven ze meestal een gruwelijke dood. Ik kreeg via inside-information een gruwelijk bericht in handen dat er in Targu-Neamt het afgelopen voorjaar honden zijn gedood door glas aan het voer toe te voegen. Sinds mei 2008 is het doden van zwerfdieren in Roemenië formeel verboden maar informeel is alles nog mogelijk in dit voormalige Oostblokland. Wij zien honden die ‘s zomers in de hitte van 40ºC of ’s winters in de vrieskou bij -20ºC buiten aan een korte ketting vast liggen. In onze projecten zien we paarden die mishandeld en uitgehongerd worden en soms in de greppel voor dood worden achtergelaten. Ik heb er in deze blog al vaak over geschreven. Natuurlijk is dierenleed gekoppeld aan mensenleed maar toch…In Kaapverdië zijn de mensen ook heel arm. Ik was daar deze zomer op vakantie en had me ingesteld op het zien van veel leed. Ik was verbaasd om te constateren hoe lief de arme mensen voor de honden waren; ze hadden een naam, lagen in de schaduw bij een gezin, werden niet weggejaagd en zagen er helemaal niet zo slecht uit. Hoe anders is het in Roemenië waar relatief weinig mensen daadwerkelijk iets doen voor de dieren. Veel organisaties zetten zich in voor de zwerfhonden in Roemenië. Stichting Orfa en Stichting Red Panda vangen honden op, geven ze te eten en initiëren grote neutralisatie campagnes. Al blijft het een druppel op de gloeiende plaat, kleine en grote goede doelen maken langzaam het verschil.

blog_40.1 blog_40.2

Door privéomstandigheden kan ik in juni niet vertrekken naar Magurele. Onze andere drie bestuursleden ontbreekt het aan tijd. Het project gaat echter gewoon door met Roemeense vrijwilligers. Zij zullen alles in het werk stellen om weer zoveel mogelijk paarden te helpen met veterinaire- en hoefverzorging. In september gaan we opnieuw met een Nederlandse delegatie naar Zuid-Roemenië.

Miryam

Op 5 oktober organiseert Stichting Roemeense Paarden in Nood een sponsorloop op Bussloo. Op Nieuws kunt u de bijzonderheden lezen. Deelname kost slechts €7,50. Loopt u mee?

Related Posts