Steeds meer jonge hooggekwalificeerde jonge Roemenen vertrekken naar het buitenland. Het land telde voor de val van de muur 22 miljoen mensen; nu zijn het er nog maar 19 miljoen. Jaarlijks emigreren tienduizenden talentvolle jongeren uit Roemenië. Zij kunnen vrij verblijven binnen de landsgrenzen van de Europese Unie. Jonge mensen geloofden lang in de Roemeense droom maar de realiteit ervaren zij als een nachtmerrie. Roemenië lijdt sterk onder de economische crisis. De salarissen zijn laag en onacceptabel voor veel jeugdigen. Nu de geest uit de fles is ontsnapt, is de politieke urgentie hoog. Die urgentie, in de politiek althans, wordt nauwelijks gevoeld. Door de massale emigratie woedt een hevige strijd om jong talent te scoren. Multinationals schuimen de universiteiten af om jonge Roemeense ingenieurs, informatici en fysici aan de haak te slaan. Het gemiddelde loon schommelt nog steeds rond 350 euro netto. Oude mensen moeten soms rondkomen van 75 à 100 euro per maand. Alleenstaanden kunnen daar wel de huur van een appartement in een achterstandswijk mee betalen, maar voor verwarming en elektriciteit is in de winter geen geld.
Veel Roemenen zijn gedesillusioneerd. Zo slaagt de huidige Roemeense regering er niet in om de miljoenen Europese hulpfondsen die klaarliggen, op een juiste manier aan te snijden. De politici kunnen die fondsen helaas niet doorschuiven naar hun families en vriendjes. Het Europees geld vraagt om een stevige boekhouding en iedere euro moet worden verantwoord. Het Internationaal Monetair Fonds, dat in 2009 bijsprong in Roemenië, zit bovenop zijn dossiers. Plannen voor zware saneringen en de aankondiging van een looninlevering van 25 procent voor ambtenaren zijn voorlopig teruggedraaid.
De Roemeense regering biedt jonge gezinnen tot op de dag van vandaag geen stabiliteit en uitzicht op een betere toekomst. Het verkiezen van westerse landen met goed uitgebouwde sociale voorzieningen is dan een logisch gevolg.
Ondertussen zijn wij actief geweest in Magurele, Zuid Roemenië. Onze Roemeense vrijwilligers hebben eind juni het project in de lucht gehouden omdat wij zelf niet aanwezig konden zijn. De Roemeense organisatie Red Panda heeft alles in goede banen geleid. Er zijn opnieuw flyers opgehangen in de vijf dorpen om de komst van het team aan te kondigen. Dierenartsen Oana Radu en Alex Jitaru hebben hard gewerkt om alle paarden te behandelen. Hoefsmeden Gheorghita Dragoi en Vlad Ionut hebben de viervoeters in deze gemeente goed op ijzers gezet voordat het oogstseizoen begint in juli en augustus. Zelf zullen wij in september weer vertrekken met twee hoefsmeden om de educatie van de lokale smeden en de paardeneigenaren verder uit te bouwen in deze regio. Natuurlijk zullen we ook alle paarden, die onze hulp nodig hebben, helpen.
Miryam