In mijn voormalige werk als vrijwillig inspecteur voor de Dierenbescherming kwam ik regelmatig eenzame paarden tegen; moederziel alleen op een klein verfomfaaid weitje of in een modderige zandbak. Er was vaak zelfs geen ruimte om even de benen te strekken. Het hoofd van het eenzame paard is meestal opgericht waarmee het alles gespannen in de gaten kan houden. Paarden horen niet alleen te zijn. Het zijn kuddedieren en ze houden van gezelschap. In een kudde zie je meerdere paren of drietallen bij elkaar grazen maar altijd zijn er paarden die waakzaam en oplettend zijn, zodat de anderen vredig kunnen eten. Ze zorgen voor elkaar en ze beschermen elkaar.

HPIM6539 HPIM6524

De problemen in Roemenië zijn van een andere aard. Ook hier zijn veel paarden eenzaam en grazen in het werkseizoen vastgezet aan een pin in de berm. In de winter kan of wil de eigenaar niet meer voor het paard zorgen en wordt de ‘trouwe werknemer’ achtergelaten in het veld of in een bos. Bij flinke sneeuwval is er nauwelijks voedsel te vinden voor deze dieren. Wanneer ze het overleven, worden ze in het voorjaar weer gevangen en starten ze sterk verzwakt aan een nieuw zwaar werkseizoen. Bij strenge winters sterven ze een langzame en pijnlijke dood (wetenschappelijk onderzoek naar grazers in 2006).

Op 3 november vertrekken we op tijd naar luchthaven Dortmund. Zes uur later en 2200 km verder naar het oosten komen we aan in een eenvoudig motel waar we de komende dagen zullen verblijven. 6de jaars studente dierenarts Ingrid Keur (dierenarts Dolf ter Horst was verhinderd), docent hoefsmid Hans Platte, hoefsmid Bart Buurkes, 3de-jaars leerling hoefsmid Rudy Kreekel en ondergetekende staan in de startblokken om deel te nemen aan deel 2 van project Boekarest in de dorpen Găneasa en Piteasca. Ik ben erg benieuwd of de Roemeense paardeneigenaren onze hulp deze keer ook weer zullen accepteren en of alle hoefijzers nog vastzitten aan de door ons behandelde hoeven(er wordt gezegd dat de zigeuners de ijzers van de hoeven aftrekken en doorverkopen).

Related Posts