Ik volg Roemeense les. Tijdens de les ben ik een klant in de winkel, toerist op een terras of breng ik een bezoek aan de dokter. Meer creativiteit laat de vocabulaire voorlopig niet toe. Wanneer ik een gesprek heb tijdens een van mijn bezoeken in Roemenië, kan ik deze zinnen nooit gebruiken en mis ik woorden om überhaupt iets zinvols te kunnen zeggen. Soms wil je antwoorden formuleren die zelfs voor een gevorderde spreker niet in mooie volzinnen te vatten zijn. Gelukkig spreken alle vrijwilligers van dierenwelzijnsorganisaties over het algemeen goed Engels. Het Roemeens is een Romaanse taal en een zustertaal van Frans, Spaans en Italiaans. Het leren is geen straf maar de tijd ontbreekt om dagelijks een rijtje woorden te stampen en op te slaan. Zo blijft de woordenschat beperkt tot een bezoek aan een restaurant, een brood kopen bij de bakker of een kamer boeken in het pension voor de volgende keer.

 

blog maart_foto_1

Aş dori să cumpăr pâine


Onze hoefsmid Gheorghe Drặgoi is vanaf 27 februari jl. aan het werk in de dorpen Cozieni en Ganeasa. Om de huisvesting en de foerage van het paard te bekijken, heeft Gheorghe voorgesteld om bij elk bezoek te werken bij iemand voor de deur. Wij zijn heel blij met dit initiatief omdat het ons een beter beeld zal geven over de leefsituatie van mens en paard. Helaas zijn er deze winter in de dorpen verschillende paarden dood gegaan. De zwakke en magere paarden hebben de ijzige koude en de extreme hoeveelheid sneeuw niet overleefd. Eigenaren die geen voorraad voer hadden opgeslagen op het erf, konden door de extreme sneeuwval het huis niet verlaten. Sommige paarden hebben weken lang geen eten gehad. De komende periode zal Gheorghe werken in de dorpen Sindriliţa en Piteasca.

 

blog maart_foto_2_300x214

blog maart_foto_3_300x199

 

Dierenbeschermingsorganisatie GIA, die ons altijd helpt tijdens de projecten met inschrijvingen, hand- en spandiensten en vertalen, is opgesplitst in twee stichtingen. Na een aantal maanden van felle strijd zijn de hondenliefhebbers en de ‘alle dierenliefhebbers’ uit elkaar gegaan. De hondenliefhebbers gaan verder onder de naam GIA. De alle dierenliefhebbers helpen ons bij de paardenprojecten en dat blijven ze gelukkig doen onder een andere naam; Red Panda. Naast het financieren van sterilisatieprojecten en de opvang van honden zullen ook paarden, ezels en katten geholpen worden door deze organisatie. Tijdens de werkdagen van Gheorghe is Red Panda ’s morgens aanwezig om naast de wachtlijst enkele foto’s te maken voor ons.
De voorbereiding voor ons nieuwe project in Gặgeşti, Oost Roemenië is in volle gang. Vrijwilliger Bay Hazewinkel maakt blokjes aan de achterkant èn aan de voorkant van de ijzers. Zo hebben de paarden meer grip bij het klimmen en het dalen in dit heuvelachtige gebied. Het lesmateriaal, geïllustreerd met veel plaatjes, wordt momenteel door mijn Roemeense lerares Karola Meszaros vertaald. Op 8 mei zullen hoefsmeden Jacco van Doorn en Gerti Klasens samen met ondergetekende vertrekken naar Oost-Roemenië voor deel 1 van ons hoefsmeden educatie project.

Terug naar de Roemeense les. Een van de redenen om Roemeens te leren is de communicatie met lokale hoefsmeden. Hun Engels rijkt van ‘no problem’ tot ‘yes’. Meestal is er wel een tolk bij de hand maar soms gaan mijn Roemeense collega’s allemaal tegelijk toiletteren, broodjes kopen of bellen. De zigeuners hebben dan plotseling een interessante topic. Paardeneigenaar Opota Bogdan vraagt mij of onze stichting voor iedere zigeuner met paard €500,- ontvangt van de Europese unie. Was dat maar waar; de Europese unie reserveert met zekerheid geld voor zigeunerprojecten. Maar zoals laatst bekend is geworden, heeft de Roemeense regering gewoon een paar programma’s voor Roma op papier gezet om Europa een plezier te doen. Neen, iedere euro wordt bij elkaar geschraapt door Nederlandse en Roemeense donateurs en gulle gevers. Ik heb het antwoord niet paraat want het halen van medicijnen bij de apotheek en het afrekenen bij de bloemist tijdens mijn lessen, brengen mij niet verder. Ik zwijg tot mijn mobiele telefoon de stilte verbreekt. Gelukkig is redding nabij door de terugkeer van onze Roemeense dierenarts.

 

blog maart_foto_4_350x145

Roma leven in Roemenië vaak in bittere armoede

 

Lees ook het PDF-bestand “Treated like waste” van Amnesty International over de barre leefomstandigheden van Roma in Roemenië:

http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR39/001/2010

 

Miryam

Related Posts